Am gasit pe un forum o paralela intre crearea unui site si constructia unei case. Si voi posta aici un articol care vorbeste despre un site ca si cum ar vorbi despre constructia unei case – sper sa fie de ajutor:
Cum sa-mi fac un site:
1. – mai intai alegi terenul si pozitia, si implicit cartierul in care o sa stai, adresa… (prin asta vei intelege hostingul si domeniul).
Stii si tu ca o adresa buna (Cotroceni – de exemplu) te va recomanda mult mai bine (decat Ferentari – de exemplu).
2. – alege o firma de proiectare care sa-ti spuna ce se potriveste mai bine pe terenul luat: casa cu etaj, vila in pamant, chiosc la marginea gardului, etc (prin asta vei intelege planul viitorului tau site).
3. – alege o firma de constructii care sa-ti execute proiectul (prin asta vei intelege programul cu care iti vei construi pagina).
4. – alege materialele din care iti vei construi casa (prin asta vei intelege imagini, flash, text, etc)
5. – alege stilul arhitectural (prin asta vei intelege CSS-ul folosit, scripturile functionale)
6. – alege instalatia corespunzatoare pentru utilitare (prin asta vei intelege codurile HTML – adica tot ce nu se vede)
7. – fa-ti o intrare larga, pentru toti oaspetii (pagina de start trebuie sa fie clara – e site public, nu?)
8. – pune in hol toate utilitarele de care vor avea nevoie oaspetii tai: cuier sa-si lase palaria, covoras sa-si stearga pantofii, un fotoliu-doua pentru cei obositi (prin asta vei intelege notificarile facute nou-venitilor, termenii si conditiile, mesajele de intampinare care nu trebuie sa fie stresante, etc)
9. – sufrageria trebuie sa fie incapatoare si decorata cu mobilier nu prea incarcat, sa ai tot timpul senzatia de larg si libertate (pagina main trebuie sa aiba tot ce cere vizitatorul)
10. – evita sa-ti inviti oaspetii in camerele in care nu ai facut curat sau care sunt inca nezugravite (nu pune linkuri catre pagini in constructie)
11. – unii oaspeti vor vrea sa-si verse prea-plinul pe la baie… (fa o pagina de opinii)
12. – unii vor dori sa fumeze o tigara pe terasa, la o cafeluta, la o bere… (fa un forum de discutii)
13. – unii vor dori sa arunce un ochi prin bucatarie – desi nu e frumos – tu pune un zavor la camera de gatit si roaga bucatarul sa nu dea voie decat celor “ai casei” (paroleaza paginile in care pregatesti ceva nou sau in paginile de administrare si lasa-i sa fie curiosi)
14. – unii vor dori sa vada pivnita – alta curiozitate – insa anunta-i pe toti ca scara e cam abrubta si nu prea e lumina (anunta-ti vizitatorii de pericolele care-ar putea sa apara in site)
15. – unii vor dori sa faca o baie in piscina (fa o pagina de divertisment)
16. – unii vor dori sa citeasca o carte (fa o pagina de informatii)
17. – altii vor dori sa colinde curtea, tu trebuie sa fii pregatit si sa pui un gard corespunzator (fii sigur ca vor fi multi care vor incerca dupa adresa ta cateva foldere in care cred ei ca vor gasi ceva interesant – nu permite browse pe folderele care nu au un index)
18. – daca ai prea multi oaspeti, ia-ti un “baumeister” (daca site-ul e prea mare, ia-ti un administrator).
19. – fa usile camerelor largi si accesibile si lasa-i sa deschida singuri usa (fa un meniu clar si simplu si nu folosi redirect)
20. – la iesire roaga-i sa iti tina minte adresa, da-le o carte de vizita, cere-le o carte de vizita, pentru cei cu care te-ai imprietenit cheama-i chiar si dupa terminarea petrecerii, etc… (fa o pagina cu linkuri ale vizitatorilor, fa un newsletter, fa un link pentru pagina de start, adauga linkuri vizitatori intre linkurile favorite, fa un link pentru adaugarea adresei in favorite)
21. – cand pleci in concediu, lasa-ti baumeister-ul sa se ocupe de oaspeti (nu inchide pagina niciodata).
22. – inscrie-ti imobilul in cartea funciara (inscrie-te in motoarele de cautare)
23. – mergi si pe la vecini si fa-ti portita catre ei (viziteaza pagini asemanatoare si pune linkuri catre pagini asemanatoare)
24. – pune-ti alarma profesionala – daca poti cu anunt la distanta (asigura-ti site-ul si foloseste cele mai sigure scripturi – eventual cu posibilitatea de a primi o notificare in email in cazul spargerii)